У Азарова пропонують виділити 4,6 мільярда компенсації різниці в тарифах на "комуналку"

Вівторок, 10 квітня 2012, 13:50

Кабінет міністрів пропонує парламенту виділити в 2012 році місцевим бюджетам 4,575 млрд гривень субвенцій із бюджету на погашення заборгованості із різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Про це ідеться в законопроекті №10317 від 9 квітня 2012 року, яким уряд пропонує Раді збільшити держбюджет-2012 на 33,35 млрд гривень.

У проекті закону відзначається, що заборгованість виникла у зв'язку із невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування.

Джерелами фінансування субвенції визначені надходження до спеціального фонду держбюджету податкового боргу, в тому числі реструктуризованого або розстроченого, підприємств електроенергетичної та вугільної галузей з податку на прибуток (1,02 млрд гривень), податку на додану вартість (0,6 млрд гривень), плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (0,03 млрд гривень).

Також субвенція буде виділятися із частини чистого прибутку державних унітарних підприємств та їх об'єднань, що вилучається до бюджету, дивідендів компаній з держчасткою (0,18 млрд гривень), а також дивідендів, нарахованих на акції за результатами фінансово-господарської діяльності за 2011 рік НАК "Нафтогаз України" (2,74 млрд гривень).

Наразі теплова енергія в Україні виробляється з російського газу і продається "Нафтогазом" підприємствам теплової комунальної енергетики за меншою ціною, ніж вартість газу, який купується у "Газпрому".