Країни БРІКС обмежать використання долара

Четвер, 8 березня 2012, 12:39

Група країн, що розвиваються, БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР) скоротить використання долара і розширить використання у взаємній торгівлі національних валют країн-членів.

За інформацією Financial Times, на саміті БРІКС, який відбудеться 29 березня у Нью-Делі, буде підписана угода про взаємне надання державами-учасницями кредитів у національних валютах.

Ініціатором цього кроку є Китай.

Так, Китайський банк розвитку запропонує іншим країнам БРІКС значні кредити в юанях і готовий приймати їхню валюту для фінансування торгових операцій.

Очікується, що угода про розширення використання державами БРІКС своїх національних валют при зовнішньоторговельних операціях буде підписана в рамках саміту у Нью-Делі представниками провідних національних банків.

Також FT називає російський Внєшекономбанк.

"Угода країн БРІКС щодо створення кредитних ліній за межами долара є додатковим кроком від американської валюти. Вона також відображає сумнів країн, які швидко розвиваються, у заявах США про те, що вони не мають наміру допускати знецінення долара при вирішенні проблеми свого державного дефіциту", - зауважує газета.