В Україні величезний дефіцит лікарів - Акімова

Субота, 31 березня 2012, 10:24

В Україні існує величезний дефіцит лікарів.

Про це заявила на розширеному засіданні колегії Міністерства охорони здоров'я перший заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова, передає УНІАН.

"Навіть у пілотних регіонах (з реформування системи охорони здоров'я) дефіцит дуже істотний. Наприклад, у Вінницькій області – 50%, Донецькій – 14%, Київській – 20%. Переконана, що така ситуація і в інших регіонах", - сказала Акімова.

Акімова наголосила, що завдання, яке ставиться перед пілотними проектами і перед іншими, – підготовка сімейних лікарів.

"Щоб через 5-7 років у нас була повна армія кваліфікованих людей, які справлятимуться на такій важкій ділянці роботи повністю", - пояснила вона.

Як наголосила Акімова, ключовим індикатором реформ є "відчуття людьми і пацієнтами і медиками, що ситуація поліпшилася".

"І це ми повинні тримати в голові як найважливіший орієнтир, куди і як нам рухатися", - заявила вона.

За її словами, в пілотних регіонах з реформування медицини стоїть завдання до кінця року забезпечити паспорти перспективного розвитку всіх лікувальних установ і планування госпітальних округів.

Також, посилаючись на дані соціологічного опитування, проведеного в пілотних регіонах, Акімова повідомила, що добре оцінюють надання первинної допомоги у Вінницькій області – тільки половина опитаних.

"І це найвищий показник. У Дніпропетровській області - 50% городян і 30% сільських жителів. У Донецьку - тільки 23% жителів вважають, що первинна допомога надається більш-менш нормально. Це говорить про те, що рухатися нам з вами доведеться дуже довго", - сказала Акімова.