Нацбанк стурбований доларизацією економіки

П'ятниця, 23 березня 2012, 09:04

З сьогоднішнього дня облікова ставка НБУ вперше з літа 2010 року була знижена - на 0,25%, до 7,5% річних.

Теоретично це дає кредитним установам можливість отримати більш дешеве рефінансування центробанку, пише "Коммерсант-Украина".

"Але банки практично не використовують ці канали, і зниження не позначиться на рівні ліквідності. Рішення регулятора просто дає банкам чіткий сигнал про те, що НБУ має намір домагатися зниження загального рівня процентних ставок", - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Віталій Ваврищук.

За словами скарбника "Банку Національний кредит" Василя Невмержицького, в першу чергу може знизитися вартість рефінансування НБУ, операцій прямого РЕПО і свопів.

"Прямої залежності між зниженням облікової та кредитними ставками немає, все буде залежати від ситуації на ринку і кредитної стратегії кожного з банків", - говорить голова правління Правекс-банку Сергій Наумов.

Регулятор також знизив розмір обов'язкових резервів, які необхідно щодня тримати на спецрахунку, з 70% до 60%. Це дозволить банкам більше коштів направляти на овернайти.

Регулятор, як і раніше стурбований доларизацією економіки.

У зв'язку з цим з 31 березня на 0,5% будуть підвищені обсяги резервів для поточних валютних рахунків юридичних та фізичних осіб - до 8,5% і короткострокових валютних вкладів-до 8%.

"Збільшення норм резервування призведе до подорожчання ресурсів, а отже, змусить банки переглядати прибутковість депозитів в сторону зменшення", - впевнений Василь Невмержицький.

"Рішення регулятора карає клієнтів, яким об'єктивно необхідно використовувати валюту: приватних підприємців, транспортні компанії, моряків. Зараз накопичення розподілені у валюті і гривні порівну, але тепер накопичувати кошти у валюті клієнтам буде невигідно", - говорить заступник голови правління УкрСиббанку Костянтин Лежнін.

Вартість депозитів у гривні і зараз є більш привабливою. Згідно з індексом UIRD, вчора середня ставка за річним депозитом у гривні становила 16,28%, в доларах -7,45%, в євро - 5,97%.

НБУ також знизив розмір резервування при залученні коштів від іноземних банків і фінансових організацій з 2% до 0%.

У центробанку пояснюють таке рішення впровадженням російської валюти в розрахунки між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" за імпортований газ, а також необхідністю оптимізації золотовалютних резервів.

"Це зменшить вартість фондування в рублях для українських банків. Така міра направлена ​​на залучення великих обсягів коштів в російській валюті", - говорить старший аналітик ІК "Тройка Диалог Украина" Євген Гребенюк.

За словами заступника голови правління "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії", рішення регулятора дозволить здешевити залучення рублевих коштів на десяті частки відсотка.