Дипломат: поки що реформи "Нафтогазу" співпадають з європейським напрямком

Середа, 21 березня 2012, 19:09

Колишній посол з особливих доручень з питань енергетичної безпеки МЗС України В’ячеслав Княжицький не бачить небезпек "здачі" української ГТС у тому варіанті законопроекту, який існує нині.

Про це він сказав у коментарі агентству ВВС.

"В українському парламенті і справді кожні п’ять хвилин є загроза, що буде спотворений зміст будь-якого законопроекту. Але я вважаю, що ми маємо виконувати наші зобов’язання перед Енергетичним співтовариством, і те, що наразі ухвалено - це крок у цьому напрямку. Якщо там з’явиться щось інше, тоді і будемо говорити предметно, але я вважаю, що у опозиції є інструментарій, аби не допустити того, чого вона побоюється", - сказав Княжицький.

Водночас, дипломат наголосив, що, якщо закон про реформування нафтогазового комплексу ухвалять, а самих реформ не буде, то ситуація нагадуватиме те, що відбулося із законом "Про ринок газу", який також був ухвалений, але який, фактично, не працює.

"Для нас головне зараз, аби був незалежний оператор і незалежний регулюючий орган. Якщо цього не буде зроблено, а зупиняться на прийнятті цього закону ("Про реформування нафтогазового комплексу"), то це будуть часткові реформи і відсутність інтегрованого підходу до виконання зобов’язань (перед ЄС). І не заради самих зобов’язань, а тому, що вони дозволять нам інтегрувати український енергетичний ринок із європейським", - сказав дипломат.

Княжицький нагадав, що Європейський Союз планує створити єдиний енергетичний ринок до 2015 року - саме тоді, коли і Україна має виконати свою "домашню роботу" як член Енергетичного співтовариства.