Купівля акцій Facebook відбулася із порушеннями - SEC

Четвер, 15 березня 2012, 10:55

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) висунула звинувачення проти двох керуючих компаній приватних інвестфондів, створених для придбання акцій Facebook та інших компаній Силіконової долини.

Комісія подала позови до федерального суду Сан-Франциско, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Звинувачення послідували після річного розслідування комісії швидкозростаючого бізнесу за операціями попереднього IPO на вторинному ринку.

За даними комісії, Франк Маццола і його фонди Felix Investments і Facie Libre Management Associates створили кілька компаній, щоб об'єднати інвестфонди для вкладень в попереднє IPO таких компаній, як Facebook, Twitter і Zynga.

В ході діяльності з управління фондами, компанії приховали від інвесторів розмір компенсації, яку вони отримують, повідомляли недостовірну інформацію про кількість акцій у власності, і спотворювали істотні факти про компанії, в які інвестували фонди.

За даними SEC, Felix Investments і Facie Libre Management Associates отримували додаткову комісію від продажу акцій на додачу до відкрито встановленої в розмірі 5%.

Непрямі збори істотно підвищили вартість, яку інвестори повинні були виплатити за акції.

Фонди Маццола заробили на цьому близько 56 млн доларів.

Інше розслідування стосується Лоуренса Альбукерка (EB Financial Group), чиї компанії приховували від інвесторів значні компенсації, які вони отримали в результаті управління двома фондами щодо купівлі акцій Facebook.

Так, Альбукерк в матеріалах для інвесторів вказував, що отримує 5% збір за початкові інвестиції та 5% збір після того, як акції розподіляться між інвесторами в ході IPO Facebook.

Однак за інформацією SEC Альбукерк отримував додаткову компенсацію, що принесло йому 15,4 млн доларів.

Не коментуючи висновки SEC, Альбукерк і EB Financial Group погодилися виплатити в досудовому порядку 310,5 тис. доларів штрафу.

Як відомо, до IPO Facebook притягнуто дев'ять фінансових організацій: Deutsche Bank, Credit Suisse, Citi, Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Barclays і Allen & Company.