У Фірташа говорять про ризики прийняття нового Митного кодексу

Понеділок, 12 березня 2012, 16:14

Федерація роботодавців України направила в Адміністрацію президента листа з застереженнями щодо ризиків прийняття нового Митного кодексу (реєстр. № 8130-д від 12.05.11 р.) в редакції, запропонованій комітетом ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

Про це йдеться у повідомленні Федерація роботодавців.

"Прийняття законопроекту в зазначеній редакції може призвести до порушення конституційних гарантій права власності, ускладнення митних процедур, недотримання взятих Україною міжнародних зобов’язань та збільшення корупційних ризиків, пов’язаних з діяльністю митної служби", - вважає заступник голови Федерації роботодавців Дмитро Олійник.

Федерація роботодавців підтримує позицію президента Януковича, яка була викладена ним у пропозиціях до Кодексу під час застосування вето, та вважає, що депутатські поправки не відповідають позиції глави держави.

Зокрема, Федерація вважає, що проект Кодексу не встановлює прозорого механізму визначення митної вартості товарів.

У проекті, по суті, не передбачено процедури консультацій та узгодження декларантом або уповноваженою ним особою митної вартості товарів у разі їхньої незгоди з рішенням митного органу про коригування заявленої митної вартості.

Крім того, проект передбачає необхідність письмового звернення декларанта до митного органу з проханням випустити товари, що декларуються, у вільний обіг під надання гарантій у разі незгоди з митною вартістю, визначеною митним органом.

Тоді як процедура надання гарантій має автоматично призводити до звільнення товарів.

Запропонована норма є абсурдною та такою, що містить підґрунтя для корупції.

Федерація роботодавців вважає, що у разі врахування викладених зауважень новий Митний кодекс має набрати чинності якомога швидше (наприклад, через один-два місяці після його прийняття), оскільки ситуація, що склалася сьогодні з розмитненням товарів, виконанням інших митних процедур є неприйнятною.

Якщо ж новий Митний кодекс буде прийнято в редакції, запропонованій профільним комітетом ВР, то Федерація роботодавців звертається з проханням розглянути питання щодо можливості повторного ветування закону президентом України.

Нагадаємо, що головою Федерації роботодавців України є олігарх, власник Group DF Дмитро Фірташ.