Ціна нафти Brent перевищила 123 долара за барель

Четвер, 1 березня 2012, 15:00

Ціна нафти Brent перевищила 123 долара за барель завдяки ознакам економічного зростання в Китаї та США і триваючому страху перед припиненням поставок з Ірану.

В 12.35 за Києвом Brent подорожчала на 0,84 долара до 123,50 долара за барель, а нафта WTI - на 0,24 долара до 107,31 долара за барель, пише Reuters.

"Підтримку нафті надають безліч геополітичних чинників. З іншого боку, не можна виключати корекцію, тому що ринок забіг вперед, і є побоювання з приводу попиту, так як в єврозоні як і раніше проблеми", - сказав ризик-менеджер Mitsubishi Corp Тоні Нунан.

За лютий нафта Brent подорожчала на 10,5%, а в минулу п'ятницю ціна піднялася до максимуму 10 місяців 125,55 долара за барель, але на початку цього тижня ціни знизилися, оскільки технічні індикатори вказали на надмірне ралі.

За даними американського уряду, санкції країн Заходу проти Ірану почали відбиватися на його експорті нафти, і подальші обмеження можуть привести до спаду пропозиції на світовому ринку.

Страхові компанії США і Європи відмовляються страхувати партії іранської нафти навіть до вступу в силу ембарго Євросоюзу, йдеться в звіті Управління енергетичної інформації (EIA) Міністерства енергетики США.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) підвищила видобуток в лютому до максимального рівня з жовтня 2008 року за рахунок Анголи і Саудівської Аравії, а також подальшого відновлення видобутку в Лівії, показало опитування Reuters.

На думку чиновників Євросоюзу, країнам-споживачам нафти не потрібно використовувати стратегічні запаси, тому що дефіциту сировини немає, а Вашингтон може використати свої запаси, щоб стримати зростання цін на бензин в рік президентських виборів.

Запаси нафти в США минулого тижня, за даними EIA, зросли на 4,16 мільйона барелів, що значно вище прогнозів аналітиків.