Депутати вирішили створити "другий НБУ"

Четвер, 23 лютого 2012, 18:58

Верховна рада прийняла в цілому закон про систему гарантування вкладів фізосіб.

За відповідний законопроект №9342 у четвер проголосували 239 депутатських карток, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Відповідно до закону, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб делеговані функції і повноваження, які дозволяють йому паралельно з Нацбанком здійснювати правове регулювання в банківській системі.

Зокрема, фонд бере в рамках своїх повноважень нормативно-правові акти, обов'язкові до виконання банками, здійснює контроль за виконанням зобов'язань банків у зв'язку з їх участю в системі гарантування вкладів фізичних осіб.

Регулятивні повноваження фонду поширюються на всі банки в Україні.

Також до повноважень фонду буде віднесене виведення неплатоспроможних банків з ринку.

За словами одного із авторів документу, глави парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталія Хомутинніка, одним із ключових завдань закону "є відновлення довіри громадян до банківської системи, оскільки він забезпечить чіткі механізми повернення вкладів населенню".

Хомутиннік поінформував, що в законопроекті передбачені шляхи реформування діяльності ФГВФО з метою удосконалення процедури ліквідації неплатоспроможних банків, зокрема, істотно збільшуються повноваження Фонду.

Також закон посилює взаємодію між НБУ і Фондом, зменшує термін проведення виплат громадянам з двох місяців до 7 днів.

Депутат зазначив, що терміни роботи тимчасової адміністрації обмежуються трьома місяцями, а для системних банків - шістьма місяцями, а також скасовується мораторій на виплату коштів вкладникам.

Водночас, як сказано в зауваженнях Головного юридичного управління, низка положень закону не відповідає Конституції.

Зокрема, передбачається створення нового органу влади, наділеного функціями Нацбанку, що, на думку фахівців головного юридичного управління, обмежує можливості НБУ в плані реалізації конституційної функції забезпечення стабільності банківської системи.

В ході обговорення документа депутати від опозиції звертали увагу на те, що фактично створюється паралельний Нацбанк, а нунсівець Юрій Кармазін кілька разів звернув увагу на те, що прийняття закону в запропонованій редакції ставить під загрозу стабільність гривні.