Україна і Росія погодять техрегламенти для уникнення "сирних воєн"

Вівторок, 21 лютого 2012, 16:37

Україна і Росія домовилися уніфікувати техрегламенти до кінця 2012 року із тим, щоб не допустити в майбутньому виникнення так званих "сирних воєн".

Про це заявив голова комітету Державної думи у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький, який входив до складу делегації Держдуми на чолі зі спікером Держдуми Сергіє Наришкіним, повідомляє портал "Дело".

"Через нестиковки техрегламентів виникають "сирні" і подібні скандали, тому за підсумками переговорів з главою Кабміну України Миколою Азаровим було оголошено про те, що значна частина чутливих для торгівлі між Росією і Україною техрегламентів буде приведена у відповідність один з одним до кінця 2012 року. Це знакове рішення", - сказав Слуцький.

Він також запевнив, що Держдума і Верховна рада продовжать "тісні контакти" у площині парламентської дипломатії, яка, за його словами, "проходить часто там, де не проходить дипломатія офіційна".

Як відомо, Наришкін за підсумками візиту до Києва повідомив про досягнуту домовленість "у досить короткий термін виділити чутливу продукцію, яка торгується підприємствами наших двох країн, і за можливості узгодити і відрегулювати це питання стандартів і технічного регулювання".

Раніше посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив, що Україна повинна враховувати стандарти Митного союзу при постачанні сиру в РФ.

Через "сирну війну", яка розгорілася у січні, кілька українських сирзаводів заявили, що мають намір припинити виробництво, оскільки втратили російський ринок збуту.