"Газпром" недодає газу Європі

Четвер, 2 лютого 2012, 09:53

Італія другий день отримує менше заявленого обсягу російського газу, схожі новини з Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини.

Проте, "Газпром" запевняє, що постачання не скорочувалися, пише газета "Ведомости".

Про те, що Італія отримує менше газу з боку Росії, свідчить офіційна статистика місцевого газотранспортного оператора Snam.

Декілька разів на день - за італійськими правилами розкриття інформації - Snam публікує дані про те, скільки газу потрібно ринку (які заявки споживачів), скільки сировини і звідки проходить по газотранспортній системі.

Газ із Росії надходить через один-єдиний пункт обліку - у альпійського містечка Тарвізіо. У вівторок через цей пункт пройшло 97,8 млн кубометрів, у середу - 96,2 млн кубометрів, говорить представник Snam. А очікувалося більше - приблизно на 8 і 13% відповідно.

Всі ці уточнення - звідки статистика і як вона виглядає - робляться через те, що в останні два дні співробітники "Газпрому" нерідко трактують показники по Італії (які свідчать про зниження потоку) як неофіційні або помилкові.

Відчула "невелике" скорочення поставок з Росії і Чехія, повідомив виданню представник RWE Transgas Мартін Халупскі.

Те ж саме фіксували словацька SPP (дані з її прес-релізу), Польща та Угорщина (дані Dow Jones).

За словами представника Єврокомісії, якого цитує Dow Jones, в Італії, Польщі та Словаччині постачання з Росії вчора до 11 ранку за Грінвічем були на 8-10% нижче норми.

Поки європейці спокійні. Жодних проблем немає, всі потреби закриваються газом із підземних сховищ та інших джерел, говорить представник Snam.

Загрози для Чехії також немає, запевняють у RWE Transgas: у сховищах є додаткові запаси, які не були вибрані, тому що на початку зими було тепло.

Європа ще пам'ятає, як замерзала в січні 2009 року під час "газової війни" між Москвою і Києвом.

Але зараз подібної кризи ніхто не чекає: джерело в "Газпромі" говорить, що це тимчасові проблеми, скоро все вирішиться - видобуток газу вже росте, просто це відчувається не відразу через велику відстань, зазначає Dow Jones.