Обама скоротив допомогу Україні на 25 мільйонів

Вівторок, 14 лютого 2012, 16:12

У новому проекті бюджету США на 2013 рік президент США Барак Обама планує скоротити допомогу країнам Євразії майже на 20 %, а фінансування програм в Україні – на 25 млн доларів.

Незважаючи на те, що бюджети Держдепартаменту США та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) збільшаться на 1,6% до 51,6 млрд доларів в 2013 році, деякі регіони світу отримають суттєво менше коштів, передають "Коментарі" з посиланням на Radio Free Europe/Radio Liberty.

Так, допомога країнам Європи та Євразії скоротиться на 18%, зважаючи на "успішний перехід ряду країн до ринкової демократії".

Найбільшу частину цивільної допомоги отримає Україна.

Сума допомоги становитиме 54 млн доларів, що на 25 млн доларів менше, ніж сума, яку Обама закладав в бюджет 2012 року.

Як відзначають у Держдепартаменті, кошти призначено, щоб допомогти пом´якшити "відхід країни від демократичних реформ".

Грузія отримає майже 43 млн доларів невійськової допомоги у межах пропонованого бюджету, що також на 25 млн доларів менше у порівнянні з минулорічною пропозицією Білого дому.

Кошти надають для "сприяння зміцненню системи інституційних стримувань і противаг та верховенства закону" та "збільшення енергетичної безпеки".

Косово стане третім за величиною одержувачем допомоги в регіоні, а Росія, зі зменшенням суми фондів на 36,2 млн доларів, буде четверта за величиною.

В Росії кошти будуть використані для підтримки громадянського суспільства та на підтримку програм пом´якшення наслідків конфлікту на Північному Кавказі.

Узбекистан отримає 150 тис доларів у формі військової допомоги, що на 50 % більше, ніж минулого року.

У 2013 році бюджет також надасть на 10% менше коштів, ніж у 2012 році, для підтримки програм в Іраку.

Внаслідок припинення війни в Іраку та Афганістані Обама планує скоротити витрати на більш, ніж 800 млрд доларів.

У світлі Арабської весни план Обами також закликає до зменшення допомоги на підтримку реформ на Близькому Сході до 800 млн доларів.

Разом з тим, запропонований план не є остаточним, його повинен схвалити парламент США.