"Вишкою Бойка" цікавиться прокуратура Великобританії

Вівторок, 14 лютого 2012, 12:01

Прокуратура Великобританії розпочала розслідування щодо діяльності фірми Highway Investment Processing, яка продала бурову вишку державній компанії "Чорноморнафтогаз" із переплатою в 150 млн доларів.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляють журналісти програми "Знаку оклику", що виходить на телеканалі TBi, передає "Реальна економіка".

"Хоч переплата 150 млн доларів "офшорній" фірмі не зацікавила українську прокуратуру і СБУ, британські правоохоронні органи вирішили інакше. Британських правоохоронців цікавлять не підставні директори фірми, вони хочуть дійти до останньої ланки, і з'ясувати, хто отримав гроші від цієї оборудки", - ідеться у повідомленні .

В ньому також зазначається, що для цього за наполяганням британської прокуратури був призупинений процес ліквідації фірми Highway Investment Processing.

Журналісти посилаються на документ, який свідчить про це.

Зокрема, у виписці з реєстру компаній, зареєстрованих у Великобританії, зазначається, що "процес ліквідації підприємства тимчасово призупинено у зв'язку із отриманням реєстром заперечення проти ліквідації". 

Як відомо, в 2011 році бурова вишка була куплена у компанії Highway Investment Processing LLP, як установили ЗМІ, з переплатою в 150 млн доларів.

Нещодавно "Українській правді" вдалося з'ясувати, що кошти за плавучу бурову установку для "Чорноморнафтогазу" були перераховані до банку Trasta Komercbanka, кінцевими власниками якого є українські бенефіціари.

За інформацією видання, банк Trasta Komercbanka є спільним бізнесом громадянина Латвії Ігоря Буймістера та групи неназваних осіб, найпевніше, українських бенефіціарів групи RosUkrEnergo, де їхні частки поділені в приблизній пропорції 50% на 50%.