Комуністи хочуть держмонополію на виробництво алкоголю та цигарок

Понеділок, 13 лютого 2012, 15:30

Народнi депутати Петро Симоненко, Євген Мармазов, Алла Александровська та Євген Царьков (всi - фракцiя КПУ) пропонують ввести в Українi державну монополiю на виробництво та реалiзацiю коньячного та плодового спирту, алкогольної продукцiї та тютюнових виробiв.

Вiдповiдний проект закону парламентарiї зареєстрували у Верховнiй радi 10 лютого 2012 року, передає "Інтерфакс-Україна".

Документ передбачає, що виробництво i продаж коньячного та плодового спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв здiйснюватимуть державнi спецiалiзованi пiдприємства за умови отримання вiдповiдних лiцензiй.

У пояснювальнiй записцi до законопроекту його автори зазначають, що ринковi механiзми не можуть забезпечити саморегулювання сфери виробництва i реалiзацiї спирту, алкоголю та тютюнових виробiв, запобiгти негативним соцiальним наслiдкам споживання цiєї продукцiї.

"Введення державної монополiї на таку продукцiю є ефективним iнструментом регулювання сфери алкоголю та тютюну, здатним зменшити негативний вплив продукцiї на життя, здоров'я i благополуччя людини", - йдеться в пояснювальнiй записцi.

Наразi в Українi iснує державна монополiя лише на виробництво етилового спирту.