Україна збiльшила вiдбiр газу зі сховищ

П'ятниця, 10 лютого 2012, 17:34

Україна в умовах низьких температур цими зимовими днями збiльшила добовий вiдбiр природного газу зi своїх пiдземних сховищ (ПСГ) до 140 млн кубометрів

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу "Укртрансгазу".

За даними дочiрньої компанiї НАК "Нафтогаз України", в деякi днi надходження українського газу вiд газодобувних пiдприємств країни становить до 45 млн куб. м на добу, а iмпортованого - до 168 млн куб. м.

В "Укртрансгазi" наголошують, що для забезпечення надiйної роботи газотранспортної системи в сiчнi-лютому 2012 року пiд час екстремально низьких температурних режимiв компанiя вжила необхiдних заходiв для забезпечення надiйних постачань природного газу споживачам.

Так, для стабiльного забезпечення природним газом споживачiв Автономної Республiки Крим був пiдвищений тиск у системi газопроводiв "Шебелинка-Днiпропетровськ-Кривий Рiг-Iзмаїл".

Як повiдомлялося, Україна ввiйшла в опалювальний перiод 2011/2012 рокiв iз запасами газу в ПСГ "Укртрансгазу" в обсязi близько 20,4 млрд куб. м. На кiнець сiчня-2012 обсяг активного газу в сховищах компанiї становив близько 15 млрд куб. м.

У серединi сiчня голова НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулiн прогнозував, що в першому мiсяцi поточного року з пiдземних сховищ газу планується вiдiбрати 3 млрд куб. м газу, в лютому - 2,5 млрд куб. м.

Iз настанням серйозних холодiв наприкiнцi сiчня - на початку лютого 2012 року Україна збiльшила вiдбiр природного газу зi своїх сховищ.

При цьому глава Мiнiстерства енергетики та вугiльної промисловостi Юрiй Бойко наголошував, що росiйський "Газпром" у зв'язку з холодами постачає на схiдний кордон України меншу кiлькiсть газу, призначеного для Києва та європейських країн, нiж це передбачено в технiчних угодах з росiйською стороною.

У зв'язку з цим українське керiвництво висловило готовнiсть допомогти в забезпеченнi європейських споживачiв газом зi своїх пiдземних сховищ.