Думка експерта: Не виключено, що EX.UA заблокували через американський законопроект

Середа, 1 лютого 2012, 20:30

Не виключено, що домен EX.UA був заблокований через продовження боротьби проти онлайн піратства, посиленої останнім часом досить відомим у США законопроектом Stop Online Piracy Act (SOPA).

Таку думку "Економічній правді" висловив старший юрист адвокатського об'єднання Arzinger Дмитро Гадомський з приводу закриття ресурсу.

"В даний час важко сказати, що саме сталося і в якому порядку було закрито ресурс: інформація, яка надходить у відкриті джерела від власників ресурсу, і від правоохоронних органів, поки дуже сильно відрізняється", - сказав юрист.

За його словами, імовірно, могли бути вилучені сервери, на яких, за даними правоохоронних органів, були без належних на те підстав записані об'єкти авторських прав: музичні твори, кінофільми, програмне забезпечення тощо.
 
"Якщо це припущення вірне, то матеріально-правовою нормою для подібних дій швидше за все стала стаття 176 Кримінального кодексу - порушення авторських та суміжних прав. Сервери ж були вилучені у порядку вилучення речових доказів. З цієї точки зору дії правоохоронних органів на перший погляд правомірні", - заявив Гадомський.
 
Проте він відмітив, що цікавий у цій справі не стільки факт вилучення серверів, що не ново для подібної категорії справ, а факт блокування доменного імені.

"Не виключено, що домен EX.UA був заблокований в продовження боротьби проти онлайн піратства, посиленої останнім часом досить відомим законопроектом Stop Online Piracy Act (SOPA)", - зазначив юрист.
 
За його словами, враховуючи, що ця справа вже стала публічною і набула суспільного резонансу в лічені години після закриття ресурсу, незалежно від того, в якому порядку і на яких саме правових підставах був закритий EX.UA, ця суперечка найвірогідніше зведеться до обговорення кількох "вічних" проблем авторського права.
 
"Перше з цих питань - чи потрібно платити за контент? Ми вважаємо, що ствердна відповідь на це питання цілком очевидна для більшості читачів. Не так давно ЕX.UA заявило про свій намір ліцензувати контент і, наскільки нам відомо, були дійсно укладено відповідні ліцензійні договори з багатьма правовласниками", - повідомив Гадомський.

З цієї точки зору, зазначив експерт, закриття ресурсу виглядає нелогічно, оскільки ніякий інший веб-ресурс подібного масштабу в Україні поки не робив заяв про намір здійснювати роботу законно і, найголовніше, не намагався забезпечити укладення відповідних договорів з правовласниками.
 
"Інше принципове питання полягає в тому, чи є безпосередньо ЕX.UA порушником авторських прав, або ж порушниками авторських прав є користувачі. Якщо згадати гучний судовий процес над Napster, то в ньому власники Napster в якості одного з аргументів на свій захист вказали, що саме користувачі є порушниками авторських прав, а P2P сервіс - був лише інструментом", - сказав юрист.

"За цими основними темами для обговорення померкне існуюче протиріччя між деякими нормами цивільного права України, в наслідок яких іноді можна говорити про формальну відсутність порушення авторських прав, коли таке порушення цілком очевидне", - наголосив Гадомський.
 
"Дивно чути від правоохоронних органів України про те, що причиною для порушення кримінальної справи в Україні є складений десь у США (нехай навіть і RIAA) перелік піратських веб-ресурсів. Дуже шкода, що у нашої суверенної держави немає своєї власної концепції регулювання авторських прав, а відбувається лише адаптація законодавства до досить спірного законодавства країн, для яких експорт об'єктів авторських прав становить чверть ВВП", - підсумував експерт.