"Тольяттіазот" підпише меморандум з "Укрхімтрансаміак"

Понеділок, 30 січня 2012, 10:14

Найбільший російський виробник аміаку "Тольяттіазот" може отримати додаткові гарантії прокачування своєї продукції в Україні.

Компанія домовилася підписати меморандум з держпідприємством "Укрхімтрансаміак", пише "Коммерсант-Украина".

Хоча цей документ юридично ні до чого не зобов'язує сторони, він може мати значення в переговорах урядів двох країн, які вже втрутилися в конфлікт, відзначають експерти.

Представники "Укрхімтрансаміак" на зустрічі з менеджерами "ТольяттіАзот" (ТоАЗ) запропонували підписати меморандум про довгострокове співробітництво, повідомили 27 січня в уряді Самарської області.

Зустріч пройшла в Києві в 26 січня. Сторони не розголошують інформацію про те, які норми пропонується включити в меморандум.

У повідомленні лише зазначається, що губернатор Самарської області Володимир Артяков доручив керівникам профільних міністерств спільно з ТоАЗом опрацювати з українськими партнерами всі спірні питання, щоб в майбутньому між ними не виникало конфліктних ситуацій.

Конфлікт між "Укрхімтрансаміак" і ТоАЗом виник в грудні 2011 року - держпідприємство (ДП) припинило прокачування аміаку компанії по трубопроводу Тольятті-Одеса 16 грудня.

В "Укрхімтрансаміак" пояснювали, що зупинка пов'язана із завантаженістю Одеського припортового заводу, де сировина перевалюється в танкери. На російському комбінаті сумнівалися в технічних причинах, підкреслюючи, що прокачування аміаку "Стиролу" і "Минудобрений" (Росія) тривала. Поставки з ТоАЗа відновилися лише 18 січня, у компанії оцінюють збитки від простою в більш ніж в 20 млн доларів.

"Тольяттіазот" орієнтований на експорт, і в разі виникнення нових проблем з прокачуванням йому буде складно знайти альтернативні шляхи, відзначають аналітики.

Меморандум юридично ні до чого не зобов'язує його учасників, нагадує аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

Головний аналітик консалтингової компанії "Інфоіндустрія" Дмитро Гордейчук нагадує, що взаємини ТоАЗа і "Укрхімтрансаміак" вже закріплені договорами, в тому числі на 2012 рік.

У прес-службі ТоАЗа повідомляють, що у заводу є довгостроковий договір з ДП на транспортування сировини, а також ряд додаткових угод.

У ДП запевняють, що "Укрхімтрансаміак" не порушував договорів з ТоАЗом. За даними підприємства, в 2011 році компанія перевиконала план поставок, прокачавши на 29% більше узгодженого обсягу (1,67 млн тонн).

Фактично прокачування в січні 2012 року було відновлено тільки завдяки втручанню регіональної влади та уряду РФ.

На нараду, що пройшла 26 січня, до Києва прибули представники Самарської області, Мінпромторгу РФ, "ТольяттіАзот", "Трансаміак" і "Агрохімекспорта".

Українську сторону представляли Агентство держмайна і "Укрхімтрансаміак".

Тамара Левченко вважає, що втручання в ситуацію урядів обох країн може вплинути в подальшому на виконання як контрактів, так і меморандумів.

"Мені відомі випадки в аграрній та хімічній галузях, коли умови меморандумів чітко дотримувалися, оскільки це було вигідно обом сторонам", - додає вона.