Ембарго на нафту з Ірану підвищить ціни до 150 доларів

Неділя, 29 січня 2012, 13:24

Ембарго Євросоюзу на поставки іранської нафти до Європи призведе до зростання цін на "чорне золото" до 150 доларів за барель.

Про це заявив у неділю голова Національної іранської нафтової компанії (NIOC) Ахмад Калехбані, передають "Ведомости".

Глави МЗС 27 країн Євросоюзу 23 січня схвалили введення ембарго на постачання нафти з Ірану, звинувачуючи Тегеран в небажанні виконувати міжнародні вимоги і прояснити низку питань з національної ядерної програми, в тому числі за її передбачуваної військової складової.

У рамках нового пакета санкцій передбачається, що до 1 липня всі члени Євросоюзу, які закуповують нафту у Тегерана, повинні будуть повністю згорнути імпорт з цієї країни.

"В майбутньому ми будемо свідками зростання цін від 120 до 150 доларів", - сказав агентству IRNA Калебані, коментуючи рішення Євросоюзу щодо іранської нафти.

За словами керівника NIOC ембарго буде в збиток країнам Євросоюзу.

Він також зазначив, що Іран має намір розширювати внутрішній ринок споживання нафти замість продажів на міжнародному ринку.

Нагадаємо, нещодавно представник комітету з енергетики іранського парламенту (меджлісу) Імад Хусейні заявив, що іранські парламентарії можуть прийняти законопроект про повне припинення поставок нафти з Ірану до країн Європи, перш ніж ембарго на поставки іранської нафти в Євросоюз повністю вступить в силу .

США і низка інших країн Заходу звинувачують Іран в розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома.

Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.