Хтось поскаржився Енергетичному співтовариству на Україну

П'ятниця, 27 січня 2012, 12:29

Одна з енергетичних компаній-учасниць Енергетичного співтовариства повідомила про проблеми з Україною, і "вона, можливо, буде шукати рішення через механізми Енергетичного співтовариства".

Про це заявив заявив директор секретаріату спільноти Славтчо Нейков, передає "Інтефакс-Україна".

Причому Нейков не уточнив, про яку саме державу і компанію йде мова.

"Це сусіди України ... але це не Газпром", - зазначив директор секретаріату.

За його словами, компанії можуть апелювати до Енергетичного співтовариства у випадку порушення країною-учасницею зобов'язань, взятих під час вступу до спільноти.

Секретаріат об'єднання у такому випадку може вимагати усунути порушення.

"Якщо держава не вирішить проблему, на яку ми вказали, можемо проінформувати вищий орган співтовариства - міністерську раду. Однак досі такого не відбувалося, тому що ефект буде вражаючим - усі інвестори, які збираються щось робити, або вони вже там (працюють), просто підуть", - підкреслив він.

Крім того, Нейков також заявив, що Енергетичне співтовариство не може вказувати учасникам на надання пріоритетного статусу яким-небудь газопроводам, у тому числі і "Південному потоку".

Директор секретаріату вважає, що співтовариство може перевірити, чи відповідає правове поле будь-якого проекту вимогам, лише після його реалізації.

"Це стосується правомірності вилучень, пільг та пріоритетних прав", - зазначив він.

Нейков також має намір зустрітися із заступником міністра енергетики та вугільної промисловості Володимиром Макухою, щоб підняти питання про недостатнє надання інформації спільноті з боку України.

Під час зустрічі також будуть обговорюватися питання імплементації Україною європейського законодавства, зокрема, поділ компаній за напрямками діяльності (видобуток/виробництво, транспортування, постачання), доступ до ГТС і складання національного плану енергоефективності.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович звинуватив Енергетичне співтовариство у тому, що воно не враховує інтереси України із ключових питань - зокрема, без згоди країни приймаються рішення про надання пріоритетного статусу проекту будівництва "Південного потоку", який є прямим конкурентом української газотранспортної системи.

Договір про створення Енергетичного співтовариства підписаний у жовтні 2005 року між Європейським союзом та урядами Албанії, Боснії та Герцеговини, Хорватії, Македонії, Чорногорії, Сербії, тимчасовою адміністрацією ООН у Косово.

Він набув чинності у липні 2006 року.

Мета підписання - фактичне розширення енергетичного ринку Євросоюзу на Східну і Південну Європу.

Україна стала повноправним членом організації Енергетичного співтовариства з 1 лютого 2011 року.