Думка експерта: Комітет подумає, щоб не застосовувати штрафи до "спрощенців"

Четвер, 26 січня 2012, 15:02

Комітет Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики розгляне можливість не застосувувати штрафи щодо "спрощенців" протягом 2012 року.

"Більшість підприємців  встигли до 25 січня перейти на спрощену систему оподаткування", - заявив "Економічній правді" голова комітету Віталій Хомутиннік.

"За даними, які ми отримали від ДПСУ, 25 січня платниками єдиного податку зареєструвалось близько 1,1 млн фізичних осіб і 130 тисяч юридичних осіб. В той час, як минулого року їх загалом було трохи більше, ніж 1,3 млн осіб. Отже, переважна більшість підприємців, що працювали раніше на єдиному податку, вже зареєструвалася", - додав він.

Хомутиннік нагадав, що ті підприємці, які не встигли перейти на спрощену систему до 25 січня зможуть це зробити за 15 днів до початку другого кварталу.

"Більше того, враховуючи, що система нова і бізнесу потрібен період адаптації, профільний комітет розгляне можливість незастосування штрафів щодо спрощенців протягом цього року. Крім того, ми розглянемо доцільність запровадження мораторію на перевірки підприємців, які праюють на єдиному податку впродовж поточного року. Головне, щоб вони відповідали двом критеріям: не виходили за суму, визначену для певної групи спрощенців та здійснювали діяльність, передбачену законом, а також вчасно сплачували податок і подавали декларацію", - підкреслив він.

У середу, 25 січня, закінчився граничний термін для реєстрації та перереєстрації підприємців - платників єдиного податку.

Нагадаємо, у середині січня Податкова вирішила працювати в режимі продовженого робочого дня у будні та по суботах до 25 січня для перереєстрації платників єдиного податку.