Китайці спробують "оживити" Saab

Четвер, 19 січня 2012, 18:29

Китайська компанія Zhejiang Youngman спробує відродити збанкрутілого шведського автовиробника Saab.

Для цього китайці мають намір вкласти в Saab близько 5 млрд крон (731 млн доларів), повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Очікується, що наступного тижня голова ради директорів і власник корпорації з КНР зустрінеться з власником Saab, фірмою Swedish Automobile, щоб обговорити подробиці угоди.

Китайці розраховують почати складання автомобілів сімейства 9-3, побудованих на власній "саабівській" платформі Phoenix, через 15 тижнів після підписання всіх необхідних угод.

Варто зазначити, що за успішної реалізації цього плану концерн General Motors не зможе перешкодити Zhejiang Youngman почати виробництво нових "Саабів", оскільки Phoenix не використовує жодних технологій або ноу-хау американського виробника.

Раніше саме побоювання того, що китайцям може дістатися інтелектуальна власність GM змушували американців вдвічі блокувати операцію з продажу Saab фірмам Zhejiang Youngman і Pang Da.

Видання Dagens Industri уточнює, що профспілки Saab підтримують план китайської корпорації з відродження бренду.

Як повідомлялося, у грудні 2011 року Saab був визнаний банкрутом.

У березні 2011 року Saab припинив виробництво через те, що суміжники перестали постачати комплектуючі. Збирання на основному підприємстві було припинене на початку червня.