Рандеву Бойка і Міллера відклали до вівторка

П'ятниця, 13 січня 2012, 14:49

Переговори міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка і голови "Газпрому" Олексія Міллера продовжаться 17 січня в Москві.

Про це заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, повідомляє агентство УНІАН.

"Зустріч Бойка і Міллера запланована в Москві на 17 січня. Продовжиться обговорення питання співробітництва в газовій сфері", - сказав Купріянов.

Як повідомлялося, за інформацією прес-служби Міненергетики та вугільної промисловості України, раніше переговори планувалося відновити 15 січня.

Раніше Бойко заявив, що Україна має намір знизити закупівлі російського газу в 2012 році з передбачених контрактом 52 млрд кубометрів газу до 27 млрд кубометрів.

У відповідь Міллер сказав, що українська сторона повинна була домовитися з Росією про зниження обсягів закупівлі газу за півроку до настання контрактного періоду.

Того ж дня у НАК "Нафтогаз України" заявили, що ще в травні 2011 року поінформували "Газпром" про зменшення обсягів закупівлі газу в 2012 році.

У компанії зазначають, що, згідно із положеннями контракту від 19 січня 2009 року між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 роках вказаний обсяг поставок може бути зменшено на 20%.

Таким чином, річний обсяг природного газу, який компанія повинна відібрати й сплатити за контрактом у 2012 році, становитиме 33,75 млрд кубометрів х 0,8 = 27 млрд кубометрів.

У "Нафтогазі" зазначили, що своєчасно (тобто за 6 місяців до початку року поставок природного газу) і в повній відповідності з умовами контракту повідомили про зменшення обсягів закупівлі природного газу в 2012 році.

На це в "Газпромі" заявили, що Україна не може в односторонньому порядку визначати обсяги закупівлі російського газу.