Парламент розширив для Азарова можливості збільшення держборгу

П'ятниця, 9 грудня 2011, 14:53

Верховна рада схвалила в цілому розроблений Кабміном проект змін №9548 до закону "Про цінні папери та фондовий ринок", якими дозволяється випуск і продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в іноземній валюті.

За це у середу проголосували 243 депутатські картки із 288 зареєстрованих у сесійній залі.

Документом, зокрема, пропонується внести зміни до ч.3 та ч.13 ст.10 закону "Про цінні папери та фондовий ринок", якими визначити, що "номінальна вартість ОВДП може бути визначена в іноземній валюті", а "продаж облігацій внутрішніх державних позик здійснюється в національній або іноземній валюті, а облігацій зовнішніх державних позик України – у валюті запозичення" (нинi вiн дозволений лише у гривнi).

Законопроект розроблений із метою надання можливості здійснення емісії ОВГЗ в іноземній валюті, що в майбутньому дозволить залучити кошти в економіку України, зменшити вартість валютних запозичень та позитивно вплине на платіжний баланс.

Документ розроблений Міністерством фінансів України (за підписом першого заступника Анатолія Мярковського).

Разом із тим, Головне юридичне управління ВР висловило низку зауважень до законопроекту, зокрема, щодо відсутності у пропонованих змінах чіткого визначення напрямів використання валюти, отриманої від продажу ОВДП.

Також управління Ради рекомендує звільнити від оподаткування доходи, за рахунок яких будуть купуватися валютні ОВДП.