Частоти пiд 3G роздадуть у 2012 році

Середа, 7 грудня 2011, 15:32

Конверсiю частот пiд послуги зв'язку третього поколiння UMTS (3G) має бути завершено у 2012 роцi.

Про це повiдомив журналiстам голова Державної служби зв'язку та захисту iнформацiї Леонiд Нетудихата, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я упевнений, що у 2012 роцi конверсiю має бути завершено", - сказав вiн.

Тiльки пiсля цього, на його думку, можна буде говорити про термiни оголошення тендера на отримання лiцензiй операторами мобiльного зв'язку на цi частоти.

Нацiональна комiсiя регулювання зв'язку та Мiнiстерство оборони вже кiлька рокiв планують провести конверсiю смуги шириною в 100 МГц у дiапазонi 2100 МГц, вiдведеного пiд 3G-технологiю, в якому на сьогоднi працює вiйськове радiолокацiйне обладнання.

Згiдно з останнiм проектом плану конверсiї, вiйськовi хочуть отримати вiд операторiв, що претендують на лiцензiї, 847 млн гривень на переозброєння.

Крiм того, передбачається, що на звiльненi частоти буде оголошено конкурс, в якому оператори битимуться за право першому отримати лiцензiю та почати розгортати мережу.

Номiнальна вартiсть дiапазону в 100 МГц становить близько 890 млн гривень.

НКРЗ уже намагалася провести конкурс на 3G-лiцензiї у 2009 роцi. Тодi уряд Юлiї Тимошенко затвердив порядок конверсiї радiочастотного дiапазону шляхом змiни частотних присвоєнь радiоелектронних засобiв (РЕЗ) спецкористувачiв за рахунок коштiв Мiноборони, Мiнiстерства транспорту та зв'язку i НКРЗ.

НКРЗ оголосила конкурс на видачу лiцензiй, запропонувавши операторам смугу шириною 25 МГц на 15 рокiв зi стартовою цiною в 400 млн гривень.

Комiсiя призначила дату конкурсу на 30 листопада 2009 року i мала намiр приймати заявки операторiв, якi дуже критично поставилися до умов, до 26 жовтня.

Проте 20 жовтня президент Вiктор Ющенко за зверненням вiйськових указом припинив дiю урядового розпорядження й фактично зупинив конкурс, в якому планували взяти участь ЗАТ "Київстар GSM", ПрАТ "МТС-Україна" i ТОВ "Астелiт".