На Банковій кажуть: бюджет треба терміново переглядати

Середа, 28 грудня 2011, 19:44

Держбюджет-2012 буде переглянутий, навіть якщо не буде досягнуто згоди з Росією щодо перегляду ціни на газ.

Про це на зустрічі з журналістами сказала перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова, повідомляє "Реальна економіка".

Зокрема, Акімова зазначила, що у підписаному президентом законі про державний бюджет на 2012 рік "є недоліки, які треба переглянути не пізніше, ніж у першому кварталі 2012 року".

"Традиційно бюджет переглядається за підсумками першого кварталу, але президент буде ставити питання про його більш швидкий перегляд. І це не пов'язано з ходом газових переговорів", - підкреслила вона.

За словами Акімової, бюджет на 2012 рік містить недостатньо витрат на якісні проекти розвитку та механізми прозорого розподілу коштів.

Крім того, вона погодилася, що потрібно переглянути показники прибутку підприємств, які закладені в бюджеті.

Як відомо, в документі прогноз уряду щодо прибутків підприємств у 2012 році підвищено на 10,9 мільярда гривень - до 293,6 мільярда гривень.

Також Акімова припустила, що буде переглянутий і показник зростання ВВП, який Кабмін заклав на рівні 3,9%. Як повідомлялося, за прогнозами Світового банку, ВВП України становитиме не більше 2,5%.

Чиновниця також зазначила, що активну участь в обговоренні державного бюджету на 2012 рік брав і МВФ.

"І витрати, і доходи, і основні макропоказники, такі як дефіцит і державний борг, були з ними узгоджені. Тобто, ось цей жорсткий бюджет, заснований на високій ціні на газ, був узгоджений з МВФ. І цей процес обов'язково буде продовжуватися", - запевнила Акімова.

Перший заступник глави Адміністрації президента також наголосила, що держбюджет-2012 має і низку позитивних характеристик.

Зокрема, за її словами, він "збалансований", і "продовжує тенденцію до скорочення дефіциту".