Бойко пообіцяв проявити твердість у переговорах з Росією

Вівторок, 27 грудня 2011, 19:54

Україна проявить твердість у переговорах про зниження вартості російського газу, які тривають майже на два роки.

Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, повідомляє агентство Reuters.

"Ми будемо вести переговори стільки, скільки потрібно, щоб наші державні інтереси відстояти", - сказав Бойко.

Він не уточнив, чого вимагає російська сторона в переговорах, в ході яких Україна хоче домогтися, щоб ціна на російський газ не перевищувала 250 доларів за тисячу кубометрів при нинішній ціні близько 400 доларів.

"Ми готові створювати модель із нашими партнерами на паритетних умовах і з урахуванням наших національних інтересів", - додав Бойко.

Як відомо, влада України, яка до останнього сподівалася на зниження цін на російське паливо, визнала, нарешті, провал газових переговорів з Росією і прийняла в четвер державний бюджет на 2012 рік з урахуванням рекордно високої ціни на газ у розмірі 416 доларів за тисячу кубометрів.

Монополіст з експорту російського газу – "Газпром" заявив, що переговори продовжаться 15 січня.

Згідно з чинним десятирічним контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 2009 року, ціна на паливо переглядається щокварталу із урахуванням цін на мазут і газойль.

У четвертому кварталі 2012 року розрахунки проводяться виходячи з ціни приблизно 400 доларів за тисячу кубометрів палива у порівнянні з 354 доларами у третьому кварталі.

Український холдинг "Нафтогаз" зобов'язаний щомісяця оплачувати імпорт російського газу.

Постійне подорожчання газу підриває конкурентоспроможність основної експортної продукції України - металургійної і хімічної, а також вимагає нарощувати бюджетні витрати на субсидії комунальній енергетиці.