Янукович хоче ціну на газ "європейську мінус 100 доларів"

Середа, 21 грудня 2011, 12:55

Україна може оплачувати російський газ за чинним тарифом, тому буде добиватися суттєвої знижки.

Про це заявив президент Вiктор Янукович на прес-конференції у середу.

"Спадщина, яку ми отримали в 2010 році, для нас дуже важка. Щомісяця ми платимо майже мільярд доларів за газ. Щомісяця стоїть питання, де взяти ці гроші. 500 млн доларів ми збираємо за спожитий газ з наших споживачів. А 500 мільйонів кожен місяць нам потрібно десь знаходити. Або вилучати їх з фінансової системи України, або брати кредити, які лягають на наш національний борг. Два роки поспіль ми живемо в такому стані. За два роки ця сума в лютому буде 12 млрд доларів", - наголосив Янукович.

При цьому глава держави відзначив, що тарифи на газ для населення пiдвищувати наразi не можна.

"Звичайно, ми бачимо, що далі підвищувати (ціну на газ для споживачів) нема куди. Ми не можемо перекладати цю проблему на громадян нашої країни. Тому ми не стали підвищувати тарифи на 50%, як це вимагав МВФ. Але далі так тривати не може ", - сказав він.

У зв’язку з цим, за його словами, Київ має намiр домогтися зниження цiни на росiйський природний газ на рiвнi європейської з урахуванням знижки у 100 доларiв згiдно із харкiвськими угодами.

"Ми вбачаємо наш нацiональний iнтерес у зниженнi цiни на газ на рiвнi європейському. Нам необхiдна цiна європейська, справедлива. А з урахуванням харкiвської угоди, звiсно, ми будемо хотiти i будемо, точнiше, вимагати, i будемо мати таку можливiсть знизити вiд цього (європейського) рiвня на 100 доларiв. Ось таку цiну ми хочемо отримати для України", - сказав Янукович.