Хімічний бізнес Фірташа втрачає рентабельність - ЗМІ

Понеділок, 19 грудня 2011, 10:35

Європейські виробники добрив цього тижня скоротять випуск деяких видів продукції.

Випуск аміачної селітри планують знизити і в Ostchem, підконтрольній Дмитрові Фірташу, пише газета "Экономические известия".

Напередодні Різдва світовий і вітчизняний попит сильно впав, ціни досягли дна, а ціна газу - вища за очікувану позначку, пояснює видання.

Це змушує хіміків, як у колишні часи, на період міжсезоння скорочувати виробництво в надії на те, що в період весняного попиту вдасться відновити технологічну завантаженість підприємств.

Поки ж ті, хто не скоротить випуск добрив, будуть працювати на склад.

Відомі перші постраждалі - європейські виробники мінеральних добрив. Минулого тижня експерти великих фінансових корпорацій оголосили про те, що ЄС занурюється в рецесію до березня 2012 р.

Підтвердження цьому стали сигнали з європейського ринку добрив. Румунська компанія Interagro має намір скоротити випуск карбаміду, обмежившись постачаннями тільки на власний ринок.

Компанія "Ахемена" на Балтиці виведе з робочого стану одну виробничу лінію з випуску аміаку, а також скоротить виробництво карбамідо-аміачної суміші (КАС) на 70% вже з початку цього тижня.

Вітчизняний монопольний виробник селітри - компанія Ostchem – через підвищення ціни газу змушена проводити ретельну калькуляцію витрат, щоб визначитися, чи варто випускати багато аміачної селітри, якщо попит "не вистрілить" навесні.

За даними Держстату, у жовтні компанія Фірташа вже закуповувала азіатський газ по 412 доларів за тисячу кубометрів – на 12 доларів дорожче за ціну, яку платила за імпортований газ НАК "Нафтогаз України".

Водночас, вартість тонни аміаку, добрива з найбільшим вмістом газу в структурі собівартості, з якого потім виробляються селітра, карбамід та інші добрива, становить зараз 485 доларів за тонну.

Виходить, що рентабельність випуску аміаку при жовтневій ціні газу наближається на хімзаводах Ostchem до нуля.