Думка експерта: Влада позбавить фермерів можливості працювати в аграрному бізнесі

Середа, 14 грудня 2011, 14:47

Прийнявши в цілому законопроект про ринок землі, чинна влада остаточно позбавить фермерів можливості працювати в аграрному бізнесі.

Про це "Економічній правді"  заявила Наталія Королевська, народний депутат України (фракція "БЮТ-Батьківщина"), голова парламентського Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, коментуючи прийнятий в першому читанні законопроект "Про ринок землі" (№ 9001-д).

"Влада зробила все, щоб остаточно позбавити малих та середніх підприємців можливості працювати в аграрному бізнесі: фермерські господарства розчерком пера просто виключили зі списку суб'єктів, яким дозволено купувати землю", - сказала Королевська.

Прийнятий у першому читанні законопроект передбачає: 1) запровадження державного оператора-монополіста на ринку землі; 2) виключення фермерських господарств з переліку суб'єктів, що мають право на придбання землі с/г призначення; 3) створення Земельного банку, наділеного монопольним становищем щодо земельної іпотеки.

На думку Королевської, запровадження державного оператора на ринку землі, що має монопольне право на реєстрацію всіх земельних операцій, створить необмежену корупційну схему, оскільки, згідно з новою редакцією документа, жодної відповідальності за свої дії державний оператор не несе.

"Нинішній законопроект про ринок землі - це енциклопедія державної корупційної машини у земельній галузі", - підкреслила народний депутат. - "Прийняття його в сьогоднішньому вигляді - це злочин перед своїм народом".

Нагадаємо, що з 1 січня 2012 року в Україні припиняє діяти мораторій на продаж земель с/г призначення.