Уряд оприлюднив оптимістичний план щодо приватизацiї

Четвер, 1 грудня 2011, 17:32

Обсяг надходжень до державного бюджету вiд приватизацiї та управлiння державним майном у 2011-2014 рр.. становитиме 50-70 млрд грн.

Таких результатiв очiкує уряд вiд ухвалення Програми приватизацiї на 2011-2014 роки, проект якої вiн внiс до Верховної Ради цього тижня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згiдно з документом, за пiдсумками реалiзацiї програми передбачається зменшити частку державного сектора в економiцi до 25-30% валового внутрiшнього продукту (в 2010 роцi ФДМ оцiнював її в 37%).

Уряд нагадує: процес приватизацiї в країнi триває вже 20 рокiв, тому програма нацiлена на його завершення. При цьому продаж всiх малих та середнiх об'єктiв заплановано на 2012 рiк.

Забезпечити прискорення приватизацiї запропоновано за рахунок спрощення процедур пiдготовки та способiв продажу.

Зокрема, для реалiзацiї малопривабливих пакетiв акцiй заплановано зняти обмеження за цiною знизу, дробити їх, продавати на бiржi i пропонувати до реалiзацiї без оголошення цiни.

Водночас для приватизацiї понад 50% акцiй стратегiчних пiдприємств (група Г) заплановано встановлювати вимоги до покупцiв та умови пiсляприватизацiйного використання таких об'єктiв.

Допускається також збереження за державою контрольного пакета акцiй пiдприємств груп Г з продажем решти акцiй невеликими пакетами на фондових бiржах.

"У 2013-2014 роках передбачається завершення приватизацiї як широкомасштабного соцiально-економiчного проекту, пiдготовка пропозицiй про внесення змiн до законодавства щодо визначення функцiй органiв управлiння для забезпечення переходу вiд процесу приватизацiї до продажу державних об'єктiв як функцiї з управлiння об'єктами державної власностi", - йдеться в документi.

Проект програми передбачає, що для управлiння корпоративними правами, що залишилися у власностi держави, будуть видiляти кошти на участь у вторинних емiсiях акцiй та запобiгання банкрутству.

Згiдно з даними ФДМ, у сiчнi-жовтнi 2011 року вiдомство виставило на продаж на конкурсах 40 об'єктiв, уклавши за їхнiми пiдсумками сiм договорiв купiвлi-продажу на 10,59 млрд грн. (зокрема 92,79% акцiй "Укртелеком" на 10,575 млрд грн.).

На бiржовi продажi виносилися 90 пакетiв акцiй, з яких продано 14 на 8,27 млн грн.

Загалом вiд приватизацiї за 10 мiсяцiв 2011 року до держбюджету надiйшло 11,01 млрд грн., або бiльше нiж 110% рiчного плану.