Думка експерта: МВФ дбав про економіку України більше, ніж сама Україна

Понеділок, 7 листопада 2011, 16:38

Місія МВФ взяла паузу для проведення додаткового відпрацювання технічних питань, повідомляється в заяві постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра.

Місія МВФ перебувала в Києві в період з 25 жовтня по 3 листопада.

"Найбільш ймовірно, що за таким розпливчастим результатом візиту місії МВФ ховається той факт, що сторони не змогли прийти до компромісу з питання дефіциту "Нафтогазу". Уряд наполягає на тому, що йому вдасться значно знизити ціну на імпортований газ, і що в підвищенні тарифів для населення немає потреби", - прокоментував аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

У той же час, додав він, представники Фонду не вірять в романтизм "Азарова і компанії" та опонують фактичними даними - дефіцит НАК "Нафтогаз" за результатами року може перевищити 20 мільярдів гривень.

"З моменту взяття Україною обіцянки привести ціну на газ для населення до економічно обґрунтованого рівня пройшло більше року. За цей час уряд, напевно, з сотню раз обіцяв знайти альтернативу підвищенню цін у вигляді більш низької ціни на імпортований газ, ініціації проектів енергозбереження та розвитку власного видобутку".

"Але результат дорівнює нулю - ціни оновлюють історичні максимуми, обсяг імпорту перевищує розумну межу рази в два, а власний видобуток падає. Так, вже ось-ось повинен бути новий договір з Росією з істотно меншою ціною на газ, вже ось-ось мають почати рости обсяги видобутку власного газу, але досвідчені фінансисти з МВФ вже не вірять у світле майбутнє - тільки в жорстоке сьогодення", - наголосив Іванець.

За його переконання, якщо рік тому вимоги МВФ можна було назвати спірними, то зараз очевидно, що вони були і залишаються обґрунтованими, і що без них "романтична" економічна політика влади призведе до повного колапсу країни.

По суті, МВФ дбав про економіку України більше, ніж сама Україна, - додав Іванець.

"Так, звичайно, було б краще, якби наші олігархи продали свої "Мерседеси" і вілли за кордоном і вклали гроші в енергетичну незалежність України. Тоді б ні МВФ, і ніхто інший не міг би нам вказувати, що робити. Але тоді б це була зовсім інша країна. А поки ми живемо в Україні - чекати нам зростання цін на газ", - резюмував аналітик.