Євро дешевшає на тлі посилення тиску на Берлусконі

Понеділок, 7 листопада 2011, 09:41

Вартість євро знижується у понеділок відносно долара, єни та більшості інших активно торгованих світових валют, оскільки і опозиція, і прихильники італійського прем'єра Сільвіо Берлусконі закликають його подати у відставку до ключового голосування по бюджету в парламенті, яке призначене на 8 листопада.

Тим часом прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу і лідер опозиції Антоніс Самарас домовилися сформувати уряд національної єдності під керівництвом нового прем'єра. При цьому Папандреу оголосив про готовність піти у відставку відразу після опрацювання деталей угоди.

До 8:45 у понеділок курс євро склав 1,3769 долара порівняно з 1,3829 долара за євро на закриття торгів у Нью-Йорку в п'ятницю, повідомляє агентство Bloomberg.

Берлусконі втрачає підтримку в нижній палаті італійського парламенту, зазначають політологи. Через політичну нестабільність прибутковість італійських держпаперів підскочила до рекордних позначок за весь час існування євро.

"Увага ринку переміщується на Італію. Прибутковість італійських бондів, ймовірно, продовжить зростати, якщо Берлусконі не піде у відставку. Євро, швидше за все, буде слабко знижуватися на тлі цілого потоку негативних даних з Європи", - вважає аналітик валютного підрозділу Nomura Securities Co. Юносуке Ікеда.

Пара долар/єна торгується біля позначки 78,11 єни проти 78,18 єни за долар за підсумками попереднього тижня.

Євро подешевшав до японської нацвалюти на 0,3% - до 107,60 єни за євро.

Вартість швейцарського франка знижується після того, як центральний банк Швейцарії оголосив про свою готовність до рішучих дій, якщо зміцнення нацвалюти створить загрозу економічній стабільності в країні.