Провідні центробанки світу допоможуть ринкам ліквідністю

Середа, 30 листопада 2011, 18:17

Центральні банки найбільших розвинених економік світу оголосили в середу про спільні дії з боротьби з нестачею ліквідності в глобальній фінансовій системі на тлі спроб єврозони вийти з боргової кризи.

Федеральний резерв США, Європейський центральний банк, центральні банки Канади, Англії, Японії і Швейцарії в спільній заяві домовилися знизити вартість існуючих доларових свопів на 50 базисних пунктів до 5 грудня, передає Reuters.

Серед інших заходів названий план пропонувати двосторонні свопи для забезпечення регіональних ринків ліквідністю в будь-якій з їхніх валют.

Нові свопи діятимуть до 1 лютого 2013 року, дію існуючих доларових свопів між ФРС, ЄЦБ, центральними банками Канади, Англії, Японії та Швейцарії буде продовжено до цієї дати за зниженою ставкою.

При цьому ФРС США заявила, що фінансові інститути США не мають проблем з короткостроковим фінансуванням і що вона має в своєму розпорядженні набір інструментів для підтримки ліквідності у разі погіршення ситуації.

Несподіване скоординоване рішення центробанків покликане позбавити світові фінансові ринки від тиску, здатного викликати кредитне стиснення в економіці.