Фірташ планує залити 2,8 мільярда в нафтохімію

Четвер, 3 листопада 2011, 14:44

Голова Group DF Дмитро Фірташ планує інвестувати у хімічну промисловість України більше 2,8 мільярда доларів.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "День".

"Ми розписали програму розвитку з хімії на 5-6 років і розбили її на два напрями. Перший - це азотна частина. Другий - нафтохімія", – заявив Фірташ.

За словами бізнесмена, у розвиток азотної хімії вже інвестовано 1 мільярд гривень.

"Ми довели заводи до 110% потужності. До кінця року буде освоєно ще 220-230 мільйонів доларів", – пояснив Фірташ.

Також олігарх повідомив, що сьогодні ведеться будівництво мережі складів - хімічних супермаркетів, в яких буде продаватися агрохімія – від добрив до засобів захисту рослин.

"Продукція буде йти безпосередньо з підприємств, і це буде вигідно для споживачів", – підкреслив бізнесмен.

Фірташ заявив про значні перспективи розвитку нафтохімічного напрямку в Україні.

"У мене програма нафтохімії на чотирьох заводах на 5 років розписана на 2,8 мільярда доларів вкладень", – додав він.

За словами його, Україна сьогодні повністю втратила позиції на цьому ринку, і країна закуповує всю малотоннажну хімію в Росії або в Німеччині.

"Ми можемо, як мінімум, поборотися за свій ринок. А другим кроком, якщо у нас вийде, організувати збут української продукції в Європі", – сказав Фірташ.

Фірташ також спростував чутки про можливий продаж активів. Він є власником чотирьох українських виробників мінеральних добрив: концерн "Стирол" (Горлівка, Донецька обл.), "Азот" (Черкаси), "Рівнеазот" і Сєвєродонецький "Азот" (Луганська обл.).

Наразі Фірташ контролює ланцюжок від видобутку титанової руди до випуску готової продукції неформально. Бізнесмен здійснює оперативний контроль над Іршанським ГЗК та Вільногірським ГМК. Формально він їх орендує в держави.

Крім того, компанії Ostchem Germany GmbH, яка входить в Group DF Фірташа, належить 50% -1 акція виробника двоокису титану "Кримський титан", менеджмент якого контролюється Фірташем.

Контрольний пакет цього підприємства належить державі через ДАК "Титан", який очолює колишній член правління "Кримського титану" Олександр Гербутов.

В сферу інтересів бізнесмена також потрапили ДАКХ "Титан України", який об'єднує державні пакети акцій "Сумихімпрому", "Титану", "Кримського титану" і ЗТМК.

Очолює "Титан України" Олександр Нечаєв, який з 2007 року був головою правління "Кримського титану".

Крім того, Фірташ має вплив на держпідприємство "Сумихімпром" через голову правління Ігоря Лазаковича, колишнього члена правління "Кримського титану", а також на державний ЗТМК, гендиректор якого раніше працював заступником директора Кримського содового заводу, який належить Фірташу.

Також бізнесмен неформально оформив контроль в операторі газотранспортної системи "Укртрансгазі" та найбільшій газовидобувній компанії - "Укргазвидобуванні".

Зокрема, "Укртрансгаз" очолює Сергій Винокуров, який до цього значився в списку топ-менеджерів ТОВ "РСДж Україна" - зараз - ТОВ "ОСТХЕМ Україна", що входить в Ostchem Holding, а "Укргазвидобування", очолює Юрій Борисов, який обіймав посаду головного виконавчого директора Ostchem Holding, що належить Фірташу.