За здачу ГТС Білорусь отримає газ по 164 долари

П'ятниця, 25 листопада 2011, 15:22

Росія і Білорусь домовилися реструктурувати борг за газ.

Про це заявив прем’єр-міністр РФ Володимир Путін, передає DT.UA

"Зараз Білорусь платить 244 долари за 1 тис кубів. Ми домовилися з білоруським керівництвом про те, що через непросту ситуацію у білоруській економіці ми реструктуруємо ці платежі на наступний рік", - сказав Путін.

Ціна на газ для Білорусі у першому кварталі 2012 року становитиме 164 дол. за тисячу кубометрів, повідомив Путін.

"На 2012 рік при середній планованій ціні близько 400 дол. до за 1000 кубометрів для європейських споживачів Білорусь платитиме нам у першому кварталі 164 дол. за тисячу кубів", — сказав російський прем’єр .

"Білорусь отримає так звану інтеграційну знижку (на газ) і протягом кількох років вийде на рівнодохідні ціни, до 2014 року", — сказав Путін.

За його словами, Білорусь отримає істотну знижку, яка дозволить залишити білоруській економіці в середньому не менше 2 млрд дол.

"При цьому ми домовляємося про те, що російська компанія "Газпром" купує всі 100% "Белтрансгазу", тобто газотранспортної системи (ГТС) Білорусії. Це значне питання, яке врегулює наші відносини з Білоруссю на роки вперед і дозволить забезпечити безумовний транзит через білоруську територію наших енергоносіїв споживачам у Західній Європі", — сказав Путін.

За словами прем`єра, у п'ятницю буде підписано міжурядову угоду, а також відповідні документи на корпоративному рівні про регулювання постачань природного газу з Росії до Білорусі.