Фермерам заборонять купувати землю?

Вівторок, 22 листопада 2011, 15:21

Державне агентство з земельних ресурсiв (Держземагентство) планує внести змiни до перелiку покупцiв земель сiльськогосподарського госпзначення, виключивши з нього фермерськi господарства, або ж залишивши лише створенi до 1 сiчня 2011 року.

Про це заявив заступник голови Держземагентства Микола Калюжний, передає "Інтерфакс-Україна".

"Законопроект говорить, що є троє покупцiв сiльськогосподарських дiлянок - держава, фермерськi господарства та громадяни України. Є два варiанти: або залишити як є, або виключити фермерськi господарства взагалi, або ж залишити лише тi, якi створенi до 1 сiчня 2011 року", - повiдомив Калюжний.

"Швидше за все, не буде фермерських господарств взагалi", - сказав вiн, додавши, що останнiм часом "фермерськi господарства почали розмножуватися як гриби, щоб скуповувати землю".

Заступник голови вiдомства також повiдомив про те, що до законопроекту про ринок земель планують внести норму, що обмежує площi сiльгоспземель, переданих в оренду конкретно за окремими районами.

Крiм того, в рамках доопрацювання законопроекту про ринок земель заплановано окремо виписати положення про садiвництво, мелiоративнi землi та консолiдацiю земель.

Також голова Держземагентства Сергiй Тимченко оприлюднив побажання фермерiв зi створення державного земельного банку в Українi, серед яких розмiр процентної ставки за кредитами аграрiям не повинен перевищувати 8%, земля, а також довгострокова оренда мають бути заставами для отримання кредитiв.

Нагадаємо, що в Українi нинi дiє заборона на купiвлю-продаж земель сiльськогосподарського призначення, яку буде знято за умови ухвалення законiв про державний земельний кадастр та ринок землi.

При цьому закон № 8077 "Про Державний земельний кадастр" парламент ухвалив 7 липня 2011 року, вiн набуває чинностi з 1 сiчня 2012 року за винятком деяких положень, тодi як законопроект Кабмiну № 9001-1 "Про ринок землi" 18 листопада ВР вiдправила на доопрацювання, i для цього буде створено спецiальну робочу групу.