Білорусь втратить "трубу", щойно підпише газові контракти

Понеділок, 21 листопада 2011, 12:15

Російський монополіст "Газпром" має намір до кінця тижня підписати газові контракти з "Білоруссю".

Одночасно "Газпром" домовляється про купівлю останніх 50% акцій "Белтрансгазу".

Про це повідомив заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв, повідомляє портал "Дело".

У разі підписання договору "Газпром", якому вже належать 50% акцій "Белтрансгазу", стане єдиним власником білоруської газотранспортної системи.

Як відомо, раніше білоруський президент Олександр Лукашенко заявляв, що Білорусь готова продати "Газпрому" свій пакет акцій "Белтрансгазу" за 2,5 млрд доларів, але при дотриманні низки умов.

"Перше - щоб по цій трубі завжди в повному обсязі прокачувався газ на Захід. Для того, щоб ми мали певну плату за транзит, щоб "Белтрансгаз", якщо він буде російським, платив тут податки. Друга вимога полягає у виході на рівнодохідні ціни на газ. Ми пов'язуємо це із єдиними рівно дохідними цінами в Росії та Білорусі. До цього ще підштовхує і Єдиний економічний простір", - заявляв глава Білорусі.

У 2007-2010 роках "Газпром" поетапно викупив 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз" за 2,5 млрд доларів, перераховуючи щороку 625 млн доларів за 12,5% акцій.

Угода була укладена виходячи з оцінки ринкової вартості ВАТ "Белтрансгаз" у 5 млрд. доларів, яку провів в 2006 році банк ABN Amro. Білоруська сторона наполягала на актуальності цієї оцінки.