Китай готовий підвищити гнучкість юаня

Субота, 19 листопада 2011, 19:57

Влада Китаю готова підвищити гнучкість юаня у валютній торгівлі.

Таку заяву зробив у суботу прем’єр Держради КНР Вень Цзябао, повідомляє DT.UA.

"Влада Китаю буде уважно стежити за валютними операціями з юанями і має намір підвищити гнучкість національної валюти", - зазначив Цзябао.

На думку аналітиків, заява китайського лідера свідчить про можливість розширення коридору валютних коливань національної валюти країни, що встановлюється Народним банком Китаю.

Нині добова динаміка (зміцнення і ослаблення) юаня до долара не виступає за 0,5% від центрального курсу.

Як відомо, на Заході вже довгий час вважають, що курс юаня штучно занижений, що дає перевагу китайському експорту, і закликають Пекін зміцнити національну валюту.

На початку вересня 2011 р. влада КНР оголосила про плани зробити юань вільно конвертованою валютою до 2015 року.

Наразі юань є обмежено конвертованою валютою - уряд зберігає жорсткі обмеження з валютних операцій, пов'язаних з рухом капіталу.

Курс юаня контролюється китайським Центробанком і визначається в прив'язці до "кошику" валют.

З метою валютного регулювання Пекін змушений продавати юані на внутрішньому ринку і акумулювати величезні валютні резерви, які в 2011 році перевищили 3 трлн дол.. і продовжують зростати.

Тим не менш, останнім часом Китай потроху послаблює контроль над рухом капіталу; в серпні 2011 р. влада пообіцяла вирішити обраним іноземним інвесторам купувати за юані цінні папери на біржах материкового Китаю.

Аналітики відзначають, що такі заходи сприяють інтернаціоналізації юаня і наближають його, хоч і повільно, до статусу міжнародної резервної валюти.