Думка експерта: НБУ дав змогу банкам більш гнучко управляти своєю ліквідністю

П'ятниця, 18 листопада 2011, 17:22

Зміни в порядку формування обов'язкових резервів нададуть змогу банкам більш гнучко управляти своєю ліквідністю.

Таку думку "Економчній правді" висловив старший радник "Альфа банку" Роман Шпек.

"Наразі перед Національним банком як регулятором грошово-кредитної системи України стоїть складна дилема. З одного боку, в останні місяці в українському суспільстві та бізнес-середовищі посилилися девальваційні очікування, що створює додатковий попит на іноземну валюту. Ситуація на ринках капіталу та продукції гірничо-металургійного комплексу також погіршилася, обмежуючи приплив іноземної валюти до України", - відзначив він.

З іншого боку, зазначив Шпек, банківська система працює в умовах обмеженої грошової ліквідності, що суттєво збільшило вартість кредитів для економіки та загрожує суттєвим сповільненням темпів кредитування в Україні.

На його думку, це означає, що Нацбанку потрібно посилити ліквідність банківської системи, але у такій формі, яка не спричинить посилений попит на іноземну валюту, як це було наприкінці 2008 року.

"За цих умов ухвалення постанови № 407 щодо зміни правил формування банками обов'язкових резервів є правильним кроком. З одного боку, Національний банк демотивує економічних агентів щодо нагромадження короткострокових заощаджень в іноземній валюті. Цей крок відповідає загальній стратегії НБУ щодо дедоларизації української економіки, на якій представники Нацбанку неодноразово наголошували упродовж останніх років. З іншого боку, НБУ відреагував на потреби у посиленні ліквідності банківської системи, аби забезпечити ще більшу її стійкість", - пояснив Шпек.

"За нашими оцінками, вивільнення 30% коштів зі спеціального рахунку посилить внутриденну ліквідність вітчизняної банківської системи приблизно на 3 млрд грн., що є важливим з погляду забезпечення безперебійного функціонування галузі. Це сутєво перевищує ті обсяги коштів, які банкам буде потрібно додатково зарезервувати для виконання нормативу у 7,5%", - додав він.

За його словами, дефіцит саме гривневої ліквідності та нульова ставка резервування за депозитами у національній валюті стимулюватиме банки залучати депозити у національній валюті, збільшуючи їхню привабливість для вкладників через підвищення процентної ставки.

"Підсумовуючи варто сказати, що зміни в порядку формування обов'язкових резервів нададуть змогу банкам більш гнучко управляти своєю ліквідністю, створять стимули для "дедоларизації" економіки та сприятимуть збільшенню строковості залучення коштів", - зазначив експерт.

"Такі рішення Національного банку дозволять стабілізувати на банківському ринку ситуацію з ліквідністю, а це додаткові можливості для кредитування економіки. Адже можливість уникнення кризових явищ, насамперед, залежить від темпів економічного зростання, створення додаткових робочих місць", - сказав він.

Водночас, експерт зазначив, що постанова № 407 не вирішить усіх проблем із ліквідністю банківської системи.

"Наразі доцільно розглянути можливість подальшого зменшення частини обов'язкових резервів, що розміщуються на спеціальному рахунку в НБУ, а також повернення норми про стовідсоткове зарахування цільових ОВДП під Євро-2012 у резерви банків. Переконаний, що Національний банк буде і надалі гнучким у своїй політиці та готовим приймати виважені рішення", - підсумував він.