"Регіонал" хоче забрати у Арбузова право ліквідовувати банки

П'ятниця, 18 листопада 2011, 14:11

Народні депутати взялися за реформування системи гарантування вкладів населення в українських банках.

Відповідний законопроект № 9342 "Про систему гарантування вкладів фізосіб" ініційований главою парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Віталієм Хомутинніком, пише "Дело".

Зазначимо, що законопроекти, ініційовані регіоналом Хомутинніком, практично завжди знаходять підтримку більшості у Верховній раді.

У документі, до вже наявних функцій Фонду гарантування вкладів фізосіб додані декілька нових. Зокрема, Фонд зможе застосовувати до банків та їх керівників фінансові санкції та накладати адміністративні штрафи.

Крім того, Фонд буде здійснювати вивід неплатоспроможних банків з ринку.

"У тому числі шляхом здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації банків, організовує відчуження активів і пасивів неплатоспроможного банку, продаж неплатоспроможного банку або створення та продаж перехідного банку", - йдеться в законопроекті.

Нагадаємо, на даний момент введення в банк тимчасової адміністрації, а також прийняття рішень про ліквідацію проблемних фінустанов відноситься до повноважень Національного банку України.

Як повідомлялося раніше, за підсумками жовтня 2011 року активи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб зросли на 6% - до 4,8 млрд. гривень.

Відзначимо також, що з 3 листопада виконуючим обов'язки директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб призначений Андрій Оленчик.

Його попередник Василь Пасічник звільнений з посади за власним бажанням. А на поточному тижні стало відомо, що Пасічник зайняв посаду заступника директора Центру наукових досліджень НБУ.