Розмір соціального внеску уряд визначатиме величиною бізнесу

П'ятниця, 18 листопада 2011, 11:27

В Мінсоцполітики розробили зміни до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", згідно з яким 2012 року буде запроваджено пільгове оподаткування фонду оплати праці у малому бізнесі.

Для частини підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, ставка єдиного внеску в соціальні фонди (ОСВ) буде знижена вдвічі, пише видання "Комерсант Україна".

Бізнес з річним доходом в 1 млн і 3 млн грн (II і III категорії платників) буде вносити половину мінімальної ставки ЄСВ - 16,6%.

Підприємці, чий валовий дохід на рік становить 150 тис. грн і 5 млн грн, залишаться на нинішній ставці - 33,2% від мінімальної зарплати (з 1 грудня підвищується до 1004 грн).

Різниця між пільговою і базової ставками становить близько 150 грн і буде зростати разом з мінімальною заробітною платою.

Підприємці наполягали на зниженні ставки ЄСВ для всіх "єдинників" до 20%. Але в уряді раніше говорили, що в держбюджеті на 2012 рік немає коштів на покриття дефіциту соціальних фондів.

Тільки втрати Пенсійного фонду місяць тому оцінювалися в 2,5 млрд грн.

В Мінсоцполітики заявили, що мають намір обговорити законопроект з соціальними партнерами, але часткове зниження ставки не призведе до втрат бюджету Пенсійного фонду.

Будь-яке зменшення ставки вимагає пошуку можливостей для покриття дефіциту.

У Раді підприємців при Кабміні виступають проти принципу вибірковості при сплаті соцвнеску.

"Якщо знижувати, то для всіх Сподіваюся, наступного тижня збереться робоча група, і ми почуємо аргументи Мінсоцполітики", - заявив керівник секретаріату Ради підприємців Андрій Забловскій.

У федераціях профспілок та роботодавців взагалі вважають недоцільним знижувати ставку для "єдинників".