Бойко пропонує звільнити імпортовану нафту від ПДВ

Четвер, 17 листопада 2011, 09:18

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує в 2012 році звільнити від сплати ПДВ всю нафту, яку буде імпортувати в Україну державна НАК "Нафтогаз Україна", а також операції з подальшої реалізації нафтопродуктів, вироблених з цієї нафти.

Про це йдеться в розробленому відомством законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу", передає DT.UA.

Відповідно до законопроекту, пропонується встановити нульову ставку ПДВ на операції з імпорту і наступні операції з продажу, включаючи операції з продажу сирої нафти на НПЗ або газового конденсату для подальшої переробки, які завозить "Нафтогаз".

Законопроект також передбачає відстрочення сплати ПДВ при першій реалізації нафтопродуктів, вироблених на території України з імпортованої "Нафтогазом України" сировини.

При цьому вже наступні операції "(крім першої поставки із заводу-виробника) з продажу готових нафтопродуктів, отриманих в результаті переробки вищевказаних сирої нафти, газового конденсату оподатковуються за загальними правилами", — йдеться в документі.

 Як говориться в пояснювальній записці, для того, щоб держава могла «ринковими» методами впливати на формування цін на нафту і нафтопродукти в Україні, на цей ринок в якості активного учасника мають вийти "підприємства державного сектора економіки".

За ідеєю Бойка, виконає цю роль саме "Нафтогаз", який і повинен буде забезпечити завантаження виробничих потужностей вітчизняних НПЗ, для чого імпортована ним нафта і звільняється від сплати ПДВ.

При цьому відзначимо, що експерти висловлюють побоювання, що імпортована "Нафтогазом" нафта надалі буде перепродаватися через низку посередників, що може призвести до недоотримання бюджетом декількох мільярдів гривень.