Думка експерта: "Валютні" ОВДП свідчать про слабкість фінансової системи

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 17:20

Мінфін 7 жовтня проведе позапланові аукціони з розміщення п'яти- та десятирічних річних облігацій внутрішньої державної позики з валютною прив'язкою.

Обсяг пропозиції на кожному аукціоні становитиме по 2 мільйони штук або 2 мільярди гривень за номіналом.

"Ми очікуємо позитивного результату аукціону, хоча сумніваємось, що уряд розмістить ОВДП на всі 4 мільярди гривень", - прокоментував аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

"В цілому, подібні папери свідчать про слабкість фінансової системи і є небажаними, проте враховуючи обставини, їх розміщення у даний момент можна назвати економічно обґрунтованими", - додав він.

За його словами, після більш ніж вдалої весни, з початку літа на фінансовому ринку ситуація кардинально змінилась та погіршувалась з кожним днем.

"Якщо навесні відсоткові ставки стрімко падали, то вже влітку почали поступово зростати, а у серпні-вересні цей процес пришвидшився до критичних рівнів", - нагадав Іванець.

Основними першопричинами стали негаразди у фінансовому секторі Європи, а також проблеми у США і, як результат, вихід ряду інвесторів з інвестицій у цінні папери країн, що розвиваються, зокрема й України.

"Суверені папери України почали дешевшати на вторинному ринку, частка нерезидентів стрімко скорочуватись. Проте Мінфін не пішов за ринковою тенденцією та залишив рівень ставок на аукціонах ОВДП на тому ж рівні, що й навесні", - сказав експерт.

В результаті кошти на первинних аукціонах уряд зовсім не залучав.

"А тим часом йшли погашення за старими випусками, в результаті чого ресурси уряду вичерпалися майже повністю, особливо це стало відчутно під час найбільшого у цьому році погашення ОВДП наприкінці вересня, коли майже на тиждень були заблоковані казначейські рахунки центральних та муніципальних органів влади", - підкреслив Іванець.

Співрозмовник додав, що якщо наприкінці весни гостро стало питання про те, що уряд, з урахуванням ОВДП для рекапіталізації банків та НАК "Нафтогаз", майже у два рази перевищив річний ліміт чистого розміщення (розміщення за мінусом погашення), то вже на кінець вересня уряд залучив лише 76% від річного плану.

"Питання залучення коштів набуло особливої гостроти. Але розміщати звичайні ОВДП за ринковими ставками Мінфін зовсім не хотів, тому винайшли таке "ноу хау" - ОВДП з прив’язкою номіналу до долара США", - вважає Іванець.

Спершу всі експерти очікували, що дані облігації розмістяться з премією до єврооблігацій, оскільки лише частково покривають валютні ризики, а також мають меншу ліквідність.

"Проте жорсткість монетарної політики дала результати й валютні ОВДП розмістилися навіть з премією. Це надихнуло Мінфін на позачерговий аукціон, де будуть розміщені ці папери", - резюмував він.