Азаров пообіцяв скасувати ПДВ на експорт зернових

Середа, 5 жовтня 2011, 15:06

Уряду та зернотрейдерам вдалося досягти компромiсу в питаннi дiї мит на експорт зернових.

Про це повiдомив агентству "Iнтерфакс-Україна" мiнiстр аграрної полiтики i продовольства Микола Присяжнюк.

"Ми спробували досягти компромiсу ... уряд пiшов на серйознi поступки, i для цього напряму (експорту зернових) з нового року буде скасовано ПДВ", - повiдомив вiн.

Мiнiстр пояснив, що нинi робоча група у складi представникiв уряду i великих аграрних компанiй розробляє вiдповiдний законопроект, який буде внесено до парламенту "вже найближчого робочого тижня".

Водночас глава Ради Нацiонального банку Петро Порошенко не роздiляє оптимiзм мiнiстра.

"Це значне досягнення, проте потрiбно ще домогтися виконання цих обiцянок", - зазначив вiн у коментарi агентству.

Як повiдомлялося, з 1 липня до 1 сiчня 2012 року Україна ввела мита на експорт пшеницi 9%, , кукурудзи 12%, i ячменю 14%.

Крiм того, Мiнiстерство економiчного розвитку i торгiвлi розробило законопроект про введення мит на експорт соняшникової олiї - 10%, соєвих бобiв - 12% i рiпаку - 9%.

МЕРТ також пропонує продовжити дiю мит на експорт зерна на весь 2012 рiк.

У свою чергу група депутатiв, зокрема глава парламентського аграрного комiтету Григорiй Калетник, виступила з iнiцiативою знизити експортнi мита та встановити вивiзне мито на пшеницю, ячмiнь, кукурудзу та рiпак - 3% i на соняшникову олiю - 3%.

Аграрiї виступають за негайне скасування мит, заявляючи про збитковiсть виробництва зазначених культур i вимушене згортання виробництва.

Напередоднi деякi аграрнi асоцiацiї пiкетували уряд.