Лукашенко просить 400 мільйонів у Ірану

Понеділок, 3 жовтня 2011, 13:08

Білорусь розраховує залучити кредит на 400 мільйонів доларів у Ірану, для підтримки фінансової системи, яка переживає кризу.

Про це передає державне агентство БелТА з посиланням на главу Нацбанку Надію Єрмакову.

Фінансова криза Білорусі вже призвела до девальвації рубля на 60 відсотків та інфляції майже в 55 відсотків за вісім місяців.

Мінськ намагається поправити справи за рахунок зовнішніх позик. Отримавши 800 мільйонів доларів першого траншу 3-мільярдного кредиту з контрольованого Росією антикризового фонду ЄврАзЕС, Мінськ просить кредити у Міжнародного валютного фонду і російського Сбєрбанка.

За словами голови Нацбанку Єрмакової, білоруська влада знайшла ще одне можливе джерело фінансування.

"Розглядається питання про залучення кредитів Ірану десь на 400 мільйонів доларів. Принципове рішення іранської сторони вже прийнято", - сказала глава білоруського Нацбанку в понеділок.

У Сбєрбанку Білорусь просить 1 мільярд доларів під заставу 51 відсотка акцій одного зі своїх НПЗ, а у МВФ, місія якого почне роботу на цьому тижні, хоче позичити до 7 мільярдів доларів.

"Місія почне працювати завтра, можливо, ця робота перейде в стадію розгляду нової програми ... Її обсяг може становити до 7 мільярдів доларів", - сказав журналістам у понеділок заступник міністра фінансів Володимир Амарін.