Бойко: Україна не оскаржуватиме газові угоди в суді

Четвер, 27 жовтня 2011, 09:31

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що Україні більше не планує оскаржувати в міжнародних судах газові угоди з Росією, підписані в січні 2009 року.

"Ми будемо міняти діючі договори виключно в ході переговорів", - пообіцяв Бойко, пояснивши таке рішення "стратегічним характером відносин з Росією", пише "Комерсант Україна".

Оскаржити в Стокгольмському арбітражному суді газові угоди від 2009 року президент Віктор Янукович обіцяв ще влітку.

Україна наполягає на тому, що вони були укладені незаконно, а колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко була засуджена до семи років позбавлення волі за видачу директив на їх підписання.

Зараз переговори між Україною і Росією ведуться в більш конструктивному руслі, і, за словами прес-секретаря прем'єра Миколи Азарова Віталія Лук'яненка, сторони "дуже близькі до остаточного результату".

"Коментувати можливі домовленості ми не будемо, щоб не нашкодити", - додав він. НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпром" розробили кілька сценаріїв перегляду угод.

"Росія стурбована технологічним станом нашої газотранспортної системи, і один з варіантів перегляду контрактів - створення на її базі консорціуму", - говорить високопоставлене джерело видання в Міненерго.

Ще один варіант - інтеграція України до Митного союзу. Від зниження цін на газ в обмін на здешевлення транзиту, а також від домовленостей по Чорноморському флоту, за словами співрозмовника "видання", відмовилися.

"Зараз мова йде про політичне рішення на вищому рівні. Воно з'явиться найближчим часом", - зазначив він.

Прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що діючі контракти будуть переглянуті до кінця жовтня.