АТП просить Януковича ветувати вiдшкодування ПДВ експортерам зерна

Середа, 26 жовтня 2011, 13:19

Американська торгова палата в Українi звернулася до президента Вiктора Януковича з проханням накласти вето на закон № 8521 про поправки до Податкового кодексу.

На думку представників торгової палати, вiдновлюване вiдшкодування ПДВ експортерам зерна передбачає дискримiнацiю окремих учасникiв ринку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ця поправка жодним чином не допомагає сiльгоспвиробнику. Вiн отримує переваги вiд ринку з високим рiвнем конкуренцiї, де трейдери конкурують за його продукцiю та пропонують бiльш вигiднi цiни, а не вiд ринку, на якому домiнують один або два трейдера, якi мають привiлейований статус за рахунок гарантованого вiдшкодування ПДВ", - йдеться в текстi звернення.

На думку АТП, метою цiєї поправки є створення непрозорих переваг для окремих гравцiв ринку.

Такi нерiвнi умови конкуренцiї на зерновому ринку, на думку органiзацiї, приведуть до зниження цiн для сiльгоспвиробникiв.

Крiм того Американська торгова палата вказує на те, що вiдновлення вiдшкодування ПДВ у разi експорту зернових призведе до додаткових видаткiв держбюджету на рiвнi 5 мільярдів гривень щорiчно.

АТП також зазначає, що ця норма закону сприятиме пiдвищенню конкуренцiї та шахрайства пiд час адмiнiстрування ПДВ, миттєвого скорочення обсягiв експорту зернових культур, щонайменше, до 1 сiчня 2012 року (термiну вступу закону в силу - IФ), пiдсумком якого стане скорочення припливу iноземної валюти i зростання дефiциту торговельного балансу.

Як повiдомлялося, Верховна рада 20 жовтня ухвалила в цiлому законопроект "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України (про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва)" (? 8521).

У рамках цього законопроекту також ухвалено норму про вiдновлення вiдшкодування ПДВ для експортерiв зерна, скасування якого передбачено згiдно з нормами Податкового кодексу з 1 липня 2011 року.

До складу Американської торгової палати в Українi входять провiднi мiжнароднi та вiтчизнянi компанiї з бiльше нiж 50 країн свiту, якi працюють у рiзних секторах економiки України.

Серед них постачальники агропромислового обладнання, фермери, Агротрейдер, працiвники галузi переробки харчової продукцiї та органiзацiї, якi займаються фiнансуванням аграрного бiзнесу.