СНД може закрити ринки, якщо Україна піде на вільну торгівлю з ЄС

Субота, 22 жовтня 2011, 14:27

Країни СНД можуть ввести захисні заходи для українських товарів у разі створення зони вільної торгівлі України і ЄС.

Про це на прес-конференції в Москві сказав відповідальний секретар Комісії Митного союзу, заступник генерального секретаря ЄврАзЕс Сергій Глазьєв, передає УНІАН.

"Погрози, які можуть тут виникнути, пов`язані з тим, що кожна з держав зберігає самостійність у пошуку третіх партнерів, з якими вони можуть теж укладати угоди про вільну торгівлю". – зазначив він.

"Я спеціально кажу це для України тому що, як мені здається, загроза цій угоді (про ЗВТ у рамках СНД) головним чином виходить від того проекту угоди про ЗВТ із ЄС, який Україна зараз готує", - сказав Глазьєв.

Він повідомив, що в цьому договорі є спеціальна стаття, яка обумовлює, що якщо хтось зі сторін укладає відносини про вільну торгівлю з третьою стороною, тоді необхідно проводити консультації.

"У випадку, якщо, розкриття нашої зони вільної торгівлі через одного з учасників якомусь третьому великому партнеру загрожує інтересам інших сторін, можуть проводиться консультації, й на їх підставі – вводитися заходи із захисту спільного ринку", - сказав Глазьєв.

Він підкреслив, що ця загроза цілком реальна з урахуванням того, що не дуже добре йдуть справи з адмініструванням правил походження товарів.

Глазьєв підкреслив, що відкриття українського ринку для ЄС, а через ЄС і для Туреччини дуже турбує.

"Консультації на цю тему не проводилися, і я не виключаю, що в будь-який момент одна зі сторін вимагатиме консультацій з Україною з приводу зони вільної торгівлі з ЄС", - сказав Глазьєв.

За його словами, в цьому випадку, якщо уряди визнають, що виникає загроза для взаємної торгівлі, ця угода може почати розмиватися.

"Замість подальшої інтеграції ми можемо отримати нові бар`єри", - сказав він.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2011 року в ході засідання глав урядів країн СНД у Санкт-Петербурзі було заявлено про підписання угоди про створення зони вільної торгівлі.