За другу бурову установку "Нафтогаз" переплатив удвічі - ЗМІ

Субота, 22 жовтня 2011, 12:16

НАК "Нафтогаз України" купив другу плавучу бурову установку (СПБУ) для "Чорноморнафтогазу" за ціною, яка майже вдвічі перевищує вартість аналогів.

Про це йдеться в статі "Дзеркала тижня" "Дві вишки "Нафтогазу" "Юнона" і "Авось".

Як відомо, 17 жовтня в приміщенні НАК "Нафтогаз України" відбулося оголошення переможця закупівлі другої самопідйомної плавучої бурової установки (СПБУ) для "Чорноморнафтогазу".

За результатами оцінки конкурсних пропозицій, переможцем було обрано Rigas kugu buvetava.

Розкриття конкурсних пропозицій учасників закупівлі відбулося 21 вересня 2011 року.

На розгляд Комітету з конкурсних торгів були надані пропозиції трьох учасників, а саме: Highway Investment Processing LLP з Великобританії - 400,344 мільйона доларів, АТ Rigas kugu buvetavaз Латвії - 399,8 мільйона доларів та компанія DIAFALL Limited з Великобританії - 405 мільйонів доларів.

За даними "Дзеркала тижня", виходячи з вимог замовника до бурової установки, "в українському тендері змогли б узяти участь лише чотири вишки, та й то дві - з натяжкою".

В статті зазначається, що більшість вишок було продано ще до початку будівництва, й залишилося тільки два можливі варіанти бурових установок.

Перша - від компанії Standard Drilling із запланованою датою народження у 2012 році. Її приблизна ціна, за інформацією видання, трохи менше 200 мільйонів доларів

На сайті цієї компанії міститься інформація про те, що Standard Drilling уже "продала бурову установку, що будується на верфі Keppel, покупцеві з Британії, який вирішив не розкривати свого імені".

Друга бурова установка, яка повністю підходить під вимоги "Нафтогаза" - West Tucana, завершення будівництва якої заплановане на 2012 рік. Її ціна виявилася приблизно такою ж - 200 мільйонів доларів.

В свою чергу, як повідомляє УНІАН, у компанії "Ризька судноверф" участь у тендері називають стратегічною співпрацею з Україною.

В компанії відзначають, що оскільки в українських ЗМІ з'явилися публікації, які ставлять під сумнів професійні якості та репутацію "Ризької судноверфі", правління підприємства залишає за собою право звернутися до суду з позовом про захист честі та ділової репутації підприємства з міжнародним досвідом.

На підприємстві нагадують, що Латвія є учасником Євросоюзу, і підприємства, які знаходяться під юрисдикцією Латвії, зобов'язані працювати відповідно до вищих стандартів ЄС.

"Правління "Ризької судноверфі" з усією відповідальністю може заявити, що у підприємства є всі необхідні потужності, ресурси та фахівці для виконання важливого замовлення на найвищому рівні і у встановлені терміни", - заявляють у компанії.

Як відомо, у березні "Чорноморнафтогаз" провів тендер на закупівлю бурової установки між двома компаніями Highway Іnvest­ment та Falcona Systems із спільним засновником.

У результаті платформа була куплена у Highway Іnvest­ment за 400 мільйонів доларів, у той час як на світовому ринку така ж установка коштувала 250 мільйонів доларів.

Пізніше офіційні особи "Нафтогазу України" стверджували, що решту суми - різниця в ціні у 150 мільйонів доларів - буде витрачено на додаткові товари і послуги.