Україна розраховує на чергові мільйони Світового банку

Середа, 19 жовтня 2011, 09:17

Україна розраховує на одержання гранту Світового банку (СБ) у розмірі 5 мільйонів доларів на розробку нормативно-правової бази і технічної документації з впровадження в Україні національного вуглецевого ринку.

Про це на прес-конференції повідомив директор міжнародного департаменту Державного агентства екологічних інвестицій Вадим Сидяченко, передає агентство УНІАН.

За його словами, залучити таку суму Україна планує в рамках спеціальної ініціативи СБ "Партнерство з ринкової готовності" (PMR).

Він нагадав, що Україна подала заявку на участь в цій програмі однією з перших у березні 2011 року, а 27-28 жовтня цього року на черговій зустрічі Асамблеї PMR у Стамбулі Україна презентує проект національної програми дій з підготовчої фази впровадження в Україні вуглецевого ринку.

Сидяченко відзначив, що у разі успішного захисту плану дій, Україна може розраховувати на виділення першого траншу грантової допомоги в розмірі 350-400 тисяч доларів на розробку технічного завдання реалізації цього проекту.

В рамках проекту за кошти СБ буде розроблено пакет нормативно-правової і технічної документації, що стане фундаментом впровадження в Україні національного вуглецевого ринку.

Чиновник зазначив, що під час розробки нормативно-правового поля Україна орієнтуватиметься, в першу чергу, на досвід функціонування аналогічних ринків у країнах ЄС для створення можливості надалі інтеграції українського ринку в загальноєвропейський.

Водночас, як уточнив начальник відділу обліку парникових газів Держекоінвестицій Олексій Хабатюк, на сьогоднішній день місткість внутрішнього вуглецевого ринку за підрахунками агентства досягає 100-200 мільйонів тонн СО2.